Elvedelta i Leirungdalen, Jotunheimen Foto: Jo Halvard Halleraker CC BY NC SA 3.0

Naturmangfoldsprosjektet

Politikere og administrativt ansatte fra tre kommuner på Nordmøre frontet av foredragsholdere fra SEBAN etter samling på Tingvoll i september 2022. Foto: Vegard Botterli

Fagfolkene ved SEBAN samarbeider med kommunene Sunndal, Surnadal og Tingvoll for å utvikle nye naturmangfoldsplaner med erfaringsutveksling på tvers av kommunegrensene. Det arrangeres samlinger for politikere, administrasjon og ungdom ved de videregående skolene i kommunene.

Alt henger sammen med alt. Hvis en art eller naturtype svekkes så oppstår det ofte en dominoeffekt som går utover mange andre organismer som lever i naturen. Til sist kan dette svekke naturressursene så mye at det går utover levegrunnlaget vårt. Tap av naturmangfold er økende, og er et stor miljøtrussel som samfunnet må jobbe for å reversere.

Virvar av kunnskap

Vi har mer kunnskap om naturmangfoldet enn noen gang før. Paradokset er at informasjonsmengden er blitt så stor og kompleks at den ikke er lett tilgjengelig for beslutningstagere og allmennheten i sin råe form. Ønsket om å gjøre gode valg på vegne av kommende generasjoner er stort ute i kommunene. Behovet for veiledning er imidlertid stort. SEBAN erfarer at når kunnskapsnivået øker, så gjør interessen og entusiasmen for natur og bærekraft det samme.

Naturmangfoldsprosjektet jobber for å heve kunnskapsnivået ved å:

  • Gi gode beskrivelser av dagens status og viktige utviklingstrekk, inkludert konsekvensene av ulike valg.

  • Forklare utfordringene

  • Komme med forslag til løsninger

  • Dempe konflikter ved å belyse de ulike interessene med fakta

  • Vise hvordan lovverket, øvrig regelverk og tilskuddsordninger kan utnyttes bedre.

For kommende generasjoner

Som et ledd i naturmangfoldsprosjektet inviterte vi 250 ungdomsskoleelever til et opplæringsopplegg, som kulminerte i at ungdommene fikk si sin mening tilbake til politikere. Hør hva noen av disse ungdommene hadde på hjertet i videoen under.