Håndbok i bærekraftig areal og naturforvaltning for Norske kommuner

Forord

Velkommen til det første utgaven av håndbok for bærekraftig natur og arealforvaltning. Myr og kystlynghei er valgt som ut som startpunkt fordi det finnes gode analyseverktøy for disse naturtypene, og fordi dette er sårbare og klimasensitive naturtyper. Denne håndboka vil utvides til stadig flere naturtyper. Vi anbefaler alle å melde seg på nyhetsbrevet vårt for å holde seg oppdatert på nye naturtyper.

Det er klare nasjonale forventninger til den lokale forvaltningen av disse naturtypene. Høsten 2023 ble forskriften for utvalgte naturtyper revidert, og i praksis omfatter den nå det meste av kystlynghei i Norge. Ødeleggelse av myr har blitt svært kontroversielt og forbud mot nedbygging av myr blir utredet i 2024. Forsvarlig håndtering krever derfor lokal kunnskap om hvor naturtypene finnes, tilstanden de er i, og hvordan ta vare på dem.

Dette er samtidig i samsvar med Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2023–2027. Det forventes at regional og kommunal planlegging framover skal ha detaljerte tiltak og initiativer rettet mot gjennomføring av FNs bærekraftmål på tvers av ulike sektorer og politikkområder. Senter for Bærekraftig Areal- og Naturforvaltning (SEBAN) har derfor utviklet en metodikk for å få fram kunnskapsgrunnlag og rammeverk for forsvarlig forvaltning av natur, i første omgang myr og kystlynghei, rettet mot offentlig sektor på lokalt og regionalt nivå. Denne håndboken bygger på åpen kildekode og offentlig tilgjengelige databaser, forskning og litteratur.

Om SEBAN

Senter for bærekraftig areal- og naturforvaltning er et tverrfaglig, vitenskapelig senter. Vi jobber sammen med norske kommuner for å ivareta naturforvaltningen på måter som møter samfunnets stadig økende krav, knyttet til bevaring av sårbar natur og klimasensitive naturtyper som myr og kystlynghei.

Norske kommuner er svært forskjellige både geografisk og demografisk. Om alle kommuner skal klare å ivareta sine forpliktelser på en faglig forsvarlig og oppdatert måte må den enkelte kommune ha tilgang på naturfaglig veiledning ute i egen kommune. SEBAN er en modell som har ambisjoner om å fylle dette store kunnskapsbehovet basert på den enkeltes kommunes forutsetninger og naturgrunnlag.

Vil du ta dette kurset om igjen?
Å ta dette kurset fra starten av igjen betyr at all fremdrift blir tilbakestilt.